Twee jongens met nepvuurwapens aangehouden; agenten genoodzaakt dienstpistool te trekken

zaterdag 15 oktober 2016

Cuijk - De politie heeft vrijdagavond rond 20.30 uur twee minderjarige jongens aangehouden op de Sint Annastraat. Het tweetal liep daar rond met op echt gelijkende nepvuurwapens.

Wat eerder op de avond kreeg de politie een melding uit de omgeving dat er twee mannen rond zouden lopen met beiden een vuurwapen in de hand. Agenten waren snel ter plaatse en herkenden de twee verdachten aan de hand van het signalement. Zij hadden inderdaad een vuurwapen in de hand.

Daarop werd door de collega’s geen enkel risico genomen. Met getrokken dienstpistool werd het tweetal tot staan gedwongen en gesommeerd hun vuurwapens op de grond te leggen. Nadat zij aan dit bevel hadden voldaan werden ze beiden geknield afgeboeid en aangehouden.

Verder onderzoek wees uit dat het om twee minderjarige jongens ging van 14 en 15 jaar oud. De vuurwapens bleken niet echt te zijn, maar waren daar voor de collega’s nauwelijks van te onderscheiden. De jongens waren op straat hun favoriete computergame aan het naspelen. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en er zal een HALT-afhandeling volgen. 

Gelukkig liep bovenstaande aanhouding uiteindelijk goed af en raakte niemand gewond. Een grote zorg bij dit soort meldingen is dat agenten niet altijd kunnen zien of het om een echt vuurwapen gaat, of om een nepvuurwapen. Gezien de dreiging die daarmee gepaard gaat, zijn agenten genoodzaakt om de wapendrager altijd als vuurwapengevaarlijke verdachte te benaderen. Zo’n aanhouding is ingrijpend en mogelijk zelfs gevaarlijk.

Het bezit van nepvuurwapens is verboden in Nederland. Alleen speelgoedwapens met een CE-keurmerk zijn toegestaan. Maar ook daarvoor geldt dat het verboden is om deze openlijk op straat of in publieke ruimtes te dragen. Dit soort wapens komen dreigend over en kunnen aangezien worden voor echte vuurwapens.

Meer informatie over nepvuurwapens is te vinden op de speciale themapagina over nepvuurwapens. Ook op de speciale jongerensite van de politie, www.vraaghetdepolitie.nl, is veel informatie te vinden. 

bron: politie.nl | Categorie: wapen


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Wanroij | 112 alarmeringen Wanroij | Goedkoop Tanken in Wanroij | Supermarkten in Wanroij | Weerbericht Wanroij